Historisk godt resultat på efterskole

Historisk godt resultat på efterskole
Bornholms Efterskoles overskud i 2023 blev mere end tre gange bedre end budgetteret. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 11. APR 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
11. APR 2024 • 19:00

Med et overskud på næsten 900.000 kroner har Bornholms Efterskole leveret sit bedste årsresultat nogensinde. I fremtiden lurer ekstra omkostninger.

At drive efterskole er også at drive en forretning, og det gjorde Bornholms Efterskole så godt, at den i 2023 kom ud med sit bedste årsresultat nogensinde. På nær tre kroner fik skolen et overskud på 900.000 kroner. Det er mere end tre gange det budgetterede for 2023. I 2022 var der et underskud på 25.000 kroner, fortæller skolen.

– Jeg er selvfølgelig godt tilfreds med resultatet. Det er et resultat af en velovervejet styring af driftsudgifter og ekstraordinære indtægter for året. Og så er det positivt, at det ikke har forringet aktiviteterne for elever og lærere, siger forstander Claus Larsen-Jensen i en pressemeddelelse.

Samtidig med at han glæder sig over resultatet for 2023, gør han opmærksom på, at det er en evig kamp at skaffe elever og dermed indtægter. Hvert år er Bornholms Efterskole i konkurrence med andre efterskoler, og den kender endnu ikke det endelige elevtal for skoleåret 2024-25.

Ekstra udgifter til Villa Nova

Til gengæld ved skolen, at den får ekstra udgifter til lån, renter, varme, vand, el og rengøring til Villa Nova, som er ved at være klar til at blive brugt som undervisningslokaler.

– Bygs krav til en byggetilladelse, hvor der ikke blot skulle renoveres, men til aktuel standard, har forsinket renoveringen med trekvart år og fordyret den med halvanden til to millioner kroner, og det vil selvfølgelig belaste efterskolens driftsøkonomi fremadrettet, siger Claus Larsen-Jensen.

Dertil kommer den centralt aftalte overenskomst med en lønstigning på seks procent i 2024, fortæller forstanderen:

– Det svarer til, at vi reelt får en ekstraudgift til løn svarende til et årsværk, og for nuværende ved vi ikke, om vi kompenseres af staten herfor.

Lige nu handler der dog om at glædes over, at skolen sammen med de ansatte nåede et godt resultat i 2023. Sidste år havde Bornholms Efterskole en omsætning på 15.671.201 kroner.

– Omregnet til helårsjob er der 18,6 arbejdspladser, dog fordelt på flere, da der også er nogle deltidsjob, fortæller Claus Larsen-Jensen.