Får medhold: 'Der er pustet nyt liv i projektet'

Får medhold: 'Der er pustet nyt liv i projektet'
Illustration: Bornholms Havvinds visualisering
TOPNYHED | 7. MAJ 2024 • 06:17
TOPNYHED
7. MAJ 2024 • 06:17

Bornholms Havvind har klaget over Energistyrelsens afslag om forundersøgelsestilladelse. Nu har Energiklagenævnet givet borgerenergifællesskabet medhold.

Borgerenergifællesskabet Bornholms Havvind, der ønsker at sætte ni lokalt- og folkeejede 11 megawatt-vindmøller op i havet ud for Nexø, har fået medhold i en klage over en afgørelse fra Energistyrelsen.

Det oplyser energifællesskabets bestyrelse.

Bornholms Havvind fik den 16. oktober sidste år afslag på en ansøgning om forundersøgelsestilladelse af Energistyrelsen.

Knap en måned senere - den 8. november - klagede Bornholms Havvind til Energiklagenævnet over afgørelsen, da det var bestyrelsens vurdering, at afslaget blev meddelt med manglende lovhjemmel. Borgerenergifællesskabet lagde vægt på, at hensigtserklæringerne i den nye havplanaftale, der blev forvaltet efter, blev vurderet til ikke at være tilstrækkelig juridisk hjemmel.

– Vi anmodede derfor om, at afgørelsen om afslag skulle ophæves, og at sagen skulle hjemvises til Energistyrelsen for fornyet behandling. Det er netop denne afgørelse, som Energiklagenævnet her sidst på eftermiddagen har meddelt os og Energistyrelsen, at de er kommet frem til, skriver Bornholms Havvinds bestyrelse i nyhedsbrevet.

Forperson glad for afgørelse

Ifølge bestyrelsens forperson, Peter Andreas Nielsen, viser afgørelsen, at Bornholms Havvind ikke har fået den behandling, borgerenergifællesskabet ifølge loven skulle have haft. Han fortæller videre, at Energiklagenævnet har instrueret Energistyrelsen i at foretage en ny vurdering.

– Det er vi selvfølgelig rigtig glade for, da det betyder, at der er pustet nyt liv i projektet. Vi ser frem til, at behandlingen går om, og at vi forhåbentlig får den tilladelse, vi har brug for, så vi kan komme videre med projektet, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet


Peter Andreas Nielsen: Foto: William Sonne Kaalø

Energistyrelsen skal, ifølge Peter Andreas Nielsen, nu behandle ansøgningen efter den lovgivning, der var gældende på det tidspunkt, hvor ansøgningen blev behandlet.

– Der skal foretages en mere konkret vurdering af, hvorvidt projektet er relevant, end den, Energistyrelsen har lagt op til, siger forpersonen.

– Nu skal vi vente én gang til på behandlingen. Forhåbentlig kan det gå relativt hurtigt, idet Energistyrelsen allerede har vurderet, at vi har de tekniske og økonomiske forudsætninger for at gennemføre projektet, tilføjer Peter Andreas Nielsen.

Hvor sandsynligt vurderer du, det er, at I får forundersøgelsestilladelse?

– Det kan jeg ikke vurdere. I forhold til at vi før fik et nej, er sandsynligheden øget. Alene dét er positivt. Bolden ligger hos Energistyrelsen og ministeriet nu.

'Der var kun en politisk aftale'

Bent Ole Gram Mortensen, juraprofessor i energi- og forsyningsret, siger, at afgørelsen ikke betyder, at Bornholms Havvind har fået en forundersøgelsestilladelse - men at Energistyrelsens begrundelse for afslag formodentlig er blevet underkendt.

– Jeg forestiller mig, at Energiklagenævnets begrundelse er, at der ikke var kommet en decideret bekendtgørelse på daværende tidspunkt. Der var kun en politisk aftale. Den kan man måske ikke ligefrem hænge en afgørelse op på, siger han med det forbehold, at han endnu ikke har læst afgørelsen, der da heller ikke er blevet offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside tirsdag morgen.

– Det er vanskeligt for mig at sige noget mere konkret, før jeg ser, hvad Energiklagenævnet skriver.

Bent Ole Gram Mortensen har sammen med en kollega tidligere skrevet et debatindlæg om sagen i Tidende.