USA vil donere ny Ukraine-pakke for knap tre milliarder kroner

10. MAJ 2024 • 19:15UDLAND

Siden Rusland invaderede Ukraine, har USA støttet Ukraine med en lang række militære hjælpepakker.

Der ser ud til at være mere amerikansk hjælp på vej til Ukraine.

USA har planer om at donere en ny pakke med militær støtte til det krigsramte land. Pakken har en værdi af 400 millioner dollar - svarende til omkring 2,7 milliarder danske kroner.

Det oplyser Det Hvide Hus fredag, skriver Reuters og AFP.

Siden Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, har USA støttet Ukraines kamp med en lang række militære hjælpepakker.

I slutningen af april underskrev USA's præsident, Joe Biden, en stor lovpakke, der blandt andet sikrede 425 milliarder kroner til Ukraine.

Ifølge AFP har Det Hvide Hus udsendt et notat. Her har præsident Joe Biden godkendt "op til 400 millioner dollar i forsvarsartikler og tjenester fra forsvarsministeriet samt militær uddannelse og træning for at yde bistand til Ukraine."

I forbindelse med våbenhjælpen vil den det såkaldte PDA (Presidential Drawdown Authority) blive anvendt.

Det giver præsidenten mulighed for at overføre artikler og tjenester fra amerikanske lagre i nødsituationer, uden at det kræver en specifik godkendelse fra Kongressen. Det skriver Reuters.

Tidligere fredag oplyste en embedsmand til Reuters, at pakken blandt andet indeholder artilleri, ammunition, der kan bruges i Nasams-luftforsvarssystemer, og pansrede køretøjer.

Meldingen kommer samme dag, som russiske styrker angiveligt er rykket en kilometer frem i Kharkiv-regionen nær Vovtjansk.

Kyiv siges at have sendt forstærkninger til regionen, som ligger i det nordøstlige Ukraine nær den russiske grænse.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger, at Ukraine var forberedt på det russiske angreb, som blev indledt tidligt fredag omkring klokken fem - svarende til klokken fire dansk tid.

Fredag har den canadiske forsvarsminister, Bill Blair, meddelt, at Canada vil bidrage med 76 millioner canadiske dollar til et tyskledet initiativ.

Beløbet svarer til omkring 380 millioner danske kroner og initiativet har til formål hurtigt at skaffe og levere luftforsvarssystemer til Ukraine, skriver Reuters.

Initiativet blev lanceret i april. Imens lancerede Blair Canadas bidrag i forbindelse med et besøg fra hans tyske ministerkollega Boris Pistorius.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU