Tidligere sikkerhedsminister bliver præsident i Panama

6. MAJ 2024 • 05:09UDLAND

Panamas valgmyndighed erklærer Jose Raul Mulino som valgets vinder på baggrund af foreløbig stemmeoptælling.

Panamas nye præsident bliver tidligere sikkerhedsminister Jose Raul Mulino.

Det erklærer Panamas valgmyndighed på baggrund af den foreløbige stemmeoptælling af resultatet efter valget søndag.

64-årige Jose Raul Mulino var en af favoritterne ved præsidentvalget og langt foran de syv andre præsidentkandidater.

Han erstattede den populære ekspræsident Ricardo Martinelli på stemmesedlen, da Martinelli blev udelukket fra valget på grund af en svindeldom.

De to er medlemmer af højrefløjspartiet Realizando Metas (RM), som på dansk betyder at opnå sine mål.

Martinelli har spillet en nøglerolle i valget, selv om han har søgt tilflugt på Nicaraguas ambassade i Panamas hovedstad. Her har han søgt asyl.

Mange vælgere har betragtet Mulino som en stedfortræder for Martinelli. Modstandere har kaldt Mulino for ekspræsidentens marionetdukke.

Panama døjer med omfattende korruption, en alvorlig tørke, der har hæmmet den økonomisk vigtige Panamakanal, og en strøm af migranter, der rejser gennem landet for at nå til USA.

Der er i Panama 4,4 millioner mennesker. De stemmeberettigede af dem har både været til præsidentvalg, parlamentsvalg og lokalvalg.

I alle tre instanser skal man over de næste fem år forsøge at løse det mellemamerikanske lands mest presserende problemer.

Mange panamanere længes efter dagene under martinelliregeringen fra 2009 til 2014.

Her var der økonomisk fremgang og der blev bygget meget infrastruktur - inklusiv en udvidelse af Panamakanalen og Mellemamerikas første metrolinje.

Meningsmålinger har vist, at vælgernes største bekymringer er de høje leveomkostninger, adgangen til rent drikkevand og kriminalitet.

De største kandidater til præsidentvalget har lovet tiltag, der imødekommer disse bekymringer: jobskabelse, stimulering af økonomien og reformer, som kan bekæmpe korruption.

Mulino har afvist anklagen om, at Martinellis svindeldom var politisk motiveret. Han har nu myndighed til at benåde ham.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU