Israels regering lukker nyhedskanalen Al Jazeeras israelske afdeling

5. MAJ 2024 • 16:54UDLAND

Premierminister Benjamin Netanyahu kalder Al Jazeera for en "agitationskanal" eller "en opildnelses-kanal".

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger søndag, at hans regering har besluttet at lukke for nyhedskanalen Al Jazeera, som har hovedkvarter i Qatar.

- Regeringen har enstemmigt vedtaget, at Al Jazeera bliver lukket i Israel, skriver Netanyahu på X.

Han kalder Al Jazeera for en "agitationskanal" eller en opildnelses-kanal".

Al Jazeera har spillet en fremtrædende rolle i pressedækningen af krigen i Gaza, da det er et af de få medier, som fortsat har egne journalister og fotografer inde i det palæstinensiske område.

Flere af tv-kanalens journalister er blevet dræbt eller såret under israelske angreb.

Israel har længe anklaget Al Jazeera for at være ensidig og partisk, og allerede for ti år siden forsøgte den daværende israelske udenrigsminister, Avigdor Lieberman, at få et indført et forbud mod kanalens journalistik i Israel.

Tv-kanalen er offentligt finansieret i Qatar, og lukningen af Al Jazeeras kontorer i Israel ventes også at føre til et mere anspændt forhold mellem Israel og Qatar.

Israels kommunikationsminister, Shlomo Karhi, siger, at regeringen har givet ordre til, at tv-kanalens udstyr skal beslaglægges. Det gælder både kameraer, redigeringsudstyr, mikrofoner, computere, trådløst udstyr og enkelte mobiltelefoner.

Kanalen kunne ikke længere ses i Israel fra lidt før klokken 17 søndag eftermiddag.

Al Jazeera afviser anklagerne om ensidighed og propaganda fra Israel. Kanalen fordømmer beskyldningerne som en "israelsk kriminel handling", der bryder med menneskerettighederne om adgang til information.

AlJazeera bebuder, at mediet vil tage kontakt til internationale og juridiske organisationer for at få beskyttet kanalens rettigheder og de ansatte.

Det israelske parlament vedtog for nylig en ny lov som åbner for, at udenlandske tv-stationer kan blive lukket midlertidigt, hvis de anses for at udgøre en trussel mod landets nationale sikkerhed i forbindelse med krigen mod Hamas i Gaza.

Israel regner sig for at være Mellemøstens eneste demokrati med fuld ytringsfrihed, og i flere lande har der været stærke reaktioner på Israels plan om at forbyde Al Jazeeras virksomhed.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU