Engelsk lokalvalg tyder på stort nederlag til De Konservative

2. MAJ 2024 • 10:48UDLAND

Det Konservative Parti ser ud til at miste op til halvdelen af pladserne i byrådene ved lokalvalget torsdag.

Torsdag går vælgerne i Storbritannien til stemmeurnerne i en række lokalvalg.

Prognoserne tyder på, at de regerende konservative kan miste op til halvdelen af de pladser i byrådet, de forsvarer.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Den britiske finansminister, Jeremy Hunt, siger, at partiet forventer at lide "betydelige tab".

Meningsmålingerne er ifølge AFP den sidste store valgtest før et parlamentsvalg, som den britiske premierminister, Rishi Sunaks, parti ser ud til at tabe til Labour-oppositionen.

I alt finder 11 borgmesterkampe også sted, herunder om borgmesterposten i London mellem frontløberne, den siddende Labour-borgmester Sadiq Khan og Tory-udfordreren Susan Hall.

Premierminister Rishi Sunak har sagt, at han ønsker at afholde det landsdækkende valg i anden halvdel af året, men voldsomme nederlag i torsdagens afstemninger vil kunne tvinge ham til at gøre det tidligere.

- Disse valg er en vigtig prøve for Sunaks regering - en prøve på dens påstand om, at planen virker, og i hvor høj grad vælgerne stadig tror på det, siger politologen Richard Carr til AFP.

Sunaks umiddelbare politiske fremtid siges at afhænge af, om to højt profilerede Tory-regionalborgmestre bliver genvalgt i West Midlands og Tees Valley i det centrale og nordøstlige England.

Sejre til de konservative borgmestre, Andy Street og Ben Houchen, ville øge håbet blandt Tory-parlamentarikerne om, at Sunak kan vende partiets skæbne i tide til parlamentsvalget.

- Hvis Andy Street og Ben Houchen begge taber, er enhver idé om, at Sunak kan fortsætte, helt sikkert færdig, siger Carr til AFP.

- Om det betyder, at han kaster terningerne ved et parlamentsvalg eller bliver væltet, må tiden vise, fortsætter Carr.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU