Danske dansere kæmper for Cypern i årets Eurovision

7. MAJ 2024 • 05:59UDLAND

Hvis Cypern ender med at vinde hele Eurovision, er der dansk drys over sejren.

Selv om Danmarks Eurovision-håb, Saba, først skal synge for en finaleplads i torsdagens semifinale i det internationale melodigrandprix, er der allerede danskere på scenen i den første semifinale, som løber af stablen i Malmö Arena i den svenske storby tirsdag aften.

Fire danske dansere, Theo B. Koefoed, Thomas Hegnet, Sebastian Laurentius Nielsen og Martin Daugaard, er en del af Cyperns optræden, som tilmed er den første, der går på scenen i årets Eurovision.

- Det har været virkeligt fedt indtil videre. Det er noget, vi slet ikke havde forventet ville ske, lyder det fra de fire danske fyre på den turkis løber til åbningsceremonien.

Cypern har været "Down Under" for at hente sin deltager. Det er den australskfødte sangerinde Silia Kapsis, som stiller op for middelhavsøen med nummeret "Liar".

17-årige Silia Kapsis har både græske og cypriotiske aner i sig, men hun er født og opvokset i den australske storby Sydney.

Hvordan en australsk sanger, der stiller op for Cypern, er blevet flankeret af fire danskere, forklarer danserne her:

- Det er faktisk Silia selv. Hun kender en koreograf i Los Angeles, som kender en koreograf i Danmark, og hun har taget kontakt til os alle fire og skaffet os jobbet igennem det, fortæller de fire danskere begejstret.

Faktisk har de øvet deres Eurovision-optræden i Danmark, tilføjer Silia Kapsis på engelsk, inden hun kaster sig ud i de gloser, hun kan på dansk:

- Mange tak! Hyggeligt!, siger hun med stor entusiasme.

Så hvis Cypern ender med at vinde hele Eurovision, er der et dansk drys over sejren.

- Ja, det synes vi godt lidt, man kan sige, udbryder de danske dansere begejstret.

Men først skal Cypern som bekendt kvalificere sig til en plads i finalen, som finder sted lørdag 11. maj.

Der stiller så mange lande op i Eurovision, at finalefeltet findes over to semifinaler.

I den første semifinale kæmper 15 lande om en finaleplads, men kun ti nationer går videre.

Ud over førnævnte Cypern er Kroatien, der er foreløbig favorit til at vinde hele baduljen, og Luxembourg, som vender tilbage i grandprixet efter 31 års fravær, også blandt kombattanterne i tirsdagens semifinale.

Torsdag 9. maj afholdes den anden semifinale, hvor Danmark skal i ilden. Her kæmper 16 lande for en af de ti sidste finalepladser.

Der er plads til 26 lande i finalen, og seks nationer er allerede sikret en af de eftertragtede billetter. Det er Spanien, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien, da de betaler den største del af gildet. Og så er sidste års vindernation, som er Sverige, også garanteret en plads.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU