Kommune må fjerne ukrainsk flag på rådhus på grund af valgregler

29. APR 2024 • 18:06ERHVERV/POLITIK

Det ukrainske flag er ikke politisk neutral, og derfor må det ikke påvirke vælgere, der stemmer til EU-valg.

Det er fra mandag muligt at brevstemme til det kommende europaparlamentsvalg, og det betyder, at kommuner kan blive nødt til at droppe at flage med det ukrainske flag på eksempelvis deres rådhus.

For ifølge valgvejledningen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet er det i strid med loven at flage med det ukrainske flag, "idet sådanne emblemer og flag ikke vil fremstå som politisk neutrale".

- Valgstyrerne skal sørge for, at vælgerne ikke bliver udsat for valgagitation eller anden form for holdningsmæssig påvirkning i valglokalerne eller andre steder i umiddelbar tilknytning hertil, lyder det i valgvejledningen.

Den regel rammer Høje-Taastrup Kommune, skriver borgmester Michael Ziegler (K) på Facebook.

- Hvis du kommer forbi rådhuset, vil du opdage, at vi fra i dag (mandag, red.) ikke længere flager med det ukrainske flag, indleder Michael Ziegler opslaget, hvor han står med det ukrainske flag på et billede.

- Anledningen er valget til Europa-Parlamentet. Rådhuset er brevafstemningssted, og det betyder, at vi ikke må flage med det ukrainske flag. Logikken er, at det kan påvirke vælgerne, da sikkerhedspolitik og udenrigspolitik er en del af valgkampen, skriver han.

Høje-Taastrup havde ellers rejst det ukrainske flag hver dag siden invasionen i februar 2022, lyder det videre i opslaget.

Ifølge valgvejledningen er det eksempelvis også forbudt at flage EU-flaget på valgsteder.

Desuden må valgstyrere og kommunalt ansatte, der deltager i afviklingen af afstemningen, heller ikke bære emblemer med flagene eller eksempelvis en nål med FN's Verdensmål.

Valget til europaparlamentsvalget afholdes 9. juni i Danmark.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU