Kikset: Hundrede års hyldest

Kikset: Hundrede års hyldest
LEDER | 27. APR 2024 • 05:30
LEDER
27. APR 2024 • 05:30

På Bornholm har vi meget at være stolte af, ikke mindst når det kommer til vores lokale erhvervsliv og dets evne til at skabe og opretholde traditioner.

Et af de fineste eksempler herpå er Bager Dam i Aakirkeby, som fredag markerede intet mindre end et århundrede med produktion af den elskede Bornholmske Rugkiks.

Det er en bedrift, der ikke blot vidner om virksomhedens styrke og vedholdenhed, men også om en hel bys evne til at stå sammen.

Mens internationale koncerner og superbrands som Procter and Gamble og Nestle dominerer fødevareindustrien, holder Bager Dam stadig fast i de traditioner og den kvalitet, der blev lagt for dagen, da de første rugkiks blev bagt efter tysk opskrift i 1923. I dag serveres de både i Aakirkeby og på business class hos Singapor Airlines. Denne form for kontinuitet og udvikling er sjælden og fortjener at blive fejret. Det er ikke kun et spørgsmål om en virksomheds succes, men også et levende bevis på, at tradition og lokal forankring stadig har og skal have en væsentlig plads på Bornholm.

Familien Dams beslutning om at genindføre store bededag og forvandle den til en byfest i anledning af 100-året er god. Det viser en vilje til at binde historie og nutid sammen, skabe fællesskab og fejre lokale succeshistorier. Festlighederne, som inkluderer alt fra smagsprøver fra lokale producenter til historisk underholdning, understreger denne forbindelse mellem fortid og nutid og mellem bageren og dets lokalsamfund.

Det er afgørende, at vi på Bornholm ikke kun værner om vores økonomiske interesser, men også de kulturelle og sociale værdier, som knytter os sammen. Bager Dams gadefest viser, hvordan en virksomhed kan være en katalysator for samhørighed og stolthed i lokalsamfundet. Det er en model for andre virksomheder, ikke bare på øen, men overalt, hvor der er behov for at huske på, at virksomheder er en del af et større fællesskab.

Lad os lade dette jubilæum være en påmindelse om, at vores ø's styrke ligger i vores evne til at forene tradition med innovation og fællesskab med forretning. Og lad os fortsætte med at stå sammen – om rugkiksen og om alt det, der gør Bornholm til noget ganske særligt.

Det skal vi dyrke og være stolte af.