Kaas: Handling nu

Kaas: Handling nu
LEDER | 29. APR 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
29. APR 2024 • 05:30

Vi står overfor en katastrofe for erhvervslivet. En katastrofe for hospitalet. For patienterne. Og ikke mindst for det samlede Bornholm.

DAT-direktør Jesper Rungholm raslede endnu en gang med sablen, da Tidende i lørdags kunne fortælle nyt om økonomien og de dystre fremtidsudsigter for den bornholmske flyforbindelse til København.

“Hvis vi kunne, lukkede vi ruten i morgen”, var det nye budskab fra DAT, der har fløjet på ruten siden 2012, hvor selskabet overtog efter konkursen hos Cimber Sterling. Og nu er det angiveligt kun kontrakten med hospitalet, hvor DAT er forpligtet til blandt andet at fragte patienter frem og tilbage, der gør, at man flyver videre.

Region Hovedstaden har option på en etårig forlængelse, og derfor kan forholdet mellem DAT og Bornholm have en udløbsdato om enten et halvt eller halvandet år.

Og det vil ganske enkelt være katastrofalt for det samlede Bornholm, hvis vi kommer til at stå uden flyrute. Erhvervlivet vil på mange områder blive ekstremt udfordret, og i den flyanalyse, som i sidste uge blev offentliggjort, fremgår det direkte, at Bornholm er afhængig af en flyrute, hvis der skal drives hospital på den måde, som man driver det nu.

Så hvor står vi? Venter vi på, at der kommer en anden aktør og siger “den napper jeg”, ligesom Jesper Rungholm gjorde det for 12 år siden? Venter vi på, at politikerne vågner op og finder ud af, at ruten ikke kan drives på markedsvilkår og derfor sender en statsstøttet rute i udbud?

Jamen, den ventetid har vi slet ikke.

Med et minus på 18 millioner kroner om året står der næppe et flyselskab på spring til at overtage DAT’s aktiviteter, og den stedmoderlige behandling, som flyruten oplever fra politisk hold, giver ikke megen optimisme.

DAT har skærpet retorikken med udmeldingen i Tidende i lørdags. Hele Bornholm er nødt til at stemme i og lade vores politikere vide, at uret tikker. Og det tikker desværre hurtigere end nogensinde.

Katastrofen må og skal afværges, for Bornholm kan ganske enkelt ikke undvære en flyforbindelse til København.

Vores folkevalgte på Christiansborg, Peter Juel-Jensen (V) og Lea Wermelin (S), er de første, vi kigger på, men også borgmester Jacob Trøst (K) og resten af vores lokale politikere må på banen i langt højere grad, end det er tilfældet i dag. Der må og skal ske handling nu.